Psikoloji, yaşamın başlangıcından ölüme kadarki serüveninde insanın duygu, düşünce ve davranışlarını anlamaya çalışan bir bilimdir. İnsan davranışlarını ve onun altında yatan nedenleri anlamayı amaçlayan psikoloji bilimi, bir yandan insan beyninin nasıl işlediğini incelerken diğer yandan birey ve toplum arasındaki ilişkileri çözümlemektedir. Bu kadar geniş bir yelpazeye sahip Psikoloji Biliminin elbette birçok alt alanı bulunmaktadır. Bunlar arasında Klinik Psikoloji, Deneysel Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Endüstri/Örgüt Psikolojisi ve Sosyal Psikoloji başlıca alt alanlar olarak sayılabilir. Bugün Türkiye’de Adli Psikoloji, Trafik Psikolojisi ve Din Psikolojisi gibi yeni alt alanlar da gelişmekte ve bu alt alanlara her gün bir yenisi eklenmektedir.

Psikoloji Biliminin belki de en önemli özelliği ürettiği bilgiyi doğrudan uygulamaya çevirerek insanların yaşamlarını daha kaliteli hale getirmesidir. Psikolojik rahatsızlıkların nasıl tanılanıp tedavi edilebileceği, çalışanların motivasyonunun nasıl arttırılabileceği, belleğimizi nasıl güçlendirebileceğimiz, aile içi sorunların nasıl çözülebileceği, çocukların gelişiminin nasıl daha iyi hale getirilebileceği, ayrımcılık ve saldırganlık gibi toplumsal sorunların nasıl çözülebileceği gibi günlük yaşamın içinden olan pek çok soru psikologların çalışma alanları arasına girmektedir. Bu yüzden insanın olduğu her yerde psikologlara da önemli görevler düşmektedir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Psikoloji bölümü olarak öğrencilerimize köklü bir üniversitenin genç ve dinamik bir bölümünde eğitim imkânı sunmaktayız. Bölümümüz, 1993 yılında kurulmuş olup, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilk lisans öğrencilerini kabul etmiştir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle de Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programı başlatılmıştır.

Bölümümüzde Klinik Psikoloji, Deneysel Psikoloji, Gelişim Psikolojisi ve Sosyal Psikoloji Anabilim Dalları bulunmaktadır. Ülkemizin güncel ihtiyaçları çerçevesinde oluşturduğumuz müfredatımız, öğrencilerimize bir psikolog gibi düşünme becerisini kazandırırken onlara psikoloji uygulamaları ile ilgili ilk elden deneyim de sağlamaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerimize Sosyoloji ve Çocuk Gelişimi Bölümlerinde çift ana dal (ÇAP) yapma imkânı sunan bölümümüz başarılı öğrencilerin iki diplomayla mezun olmasına imkan vermektedir. Bunun yanında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile yan dal uygulaması bulunmaktadır. Yeni kurulmuş olan bölümümüz hızla büyümekte ve öğrencilerine her geçen gün daha fazla olanak sunmaktadır. Psikolojinin çeşitli alt alanlarından uzman öğretim üyelerimiz ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel faaliyetleri sürdürmekte ve psikoloji alanındaki güncel gelişmeleri öğrencilerimize aktarmaktadır. Ayrıca, üniversitemizin çeşitli bölümlerinden görevlendirilen öğretim üyeleri, kendi uzmanlık alanlarından derslerle müfredatımızı zenginleştirmektedir.

Öğretim üyelerimiz kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili dersleri modern dersliklerde görsel materyaller ile destekleyerek öğrenci merkezli bir şekilde yürütmektedir. AKÜ Psikoloji Bölümü bünyesinde kurulan Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı‘nda öğrenciler ve akademik personel çalışmalarını yürütmektedir. Laboratuvar  “toplantı odası” ve “aynalı oda” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aynalı odada eğitim amaçlı birebir görüşmeler yapılmakta ve odada yer alan kamera ve mikrofon ile içerde yapılan görüşmeler toplantı odasından takip edilebilmektedir.  Böylece, öğrencilerimiz eğitim hayatlarında kendilerini tanıma ve geleceğe donanımlı bir şekilde hazırlanma fırsatı elde etmektedir.

Dört yıllık lisans eğitimimizi tamamlayan öğrencilerimiz hastane, yaşlı bakım merkezi ve adliye gibi pek çok devlet kurumunda psikolog olarak görev alabilmektedir. Günümüz Türkiye’sinde neredeyse bütün bakanlıklarda psikolog istihdam edilmektedir. Ayrıca, özel sektörde de mezunlarımız için birçok iş imkânı bulunmaktadır. Özel okullardan, danışmanlık merkezlerine; kreşlerden insan kaynakları departmanlarına kadar pek çok alanda psikologlar istihdam edilmektedir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü olarak siz gençleri Psikolojinin heyecan verici dünyasına davet ediyoruz. Tarihin yazıldığı bu topraklarda kurulmuş olan köklü bir üniversitede siz de geleceğinizi yazmaya hazır mısınız?

 

 

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler (TYYÇ) ve Alan Yeterlilikler Çerçevesine göre ve Bologna Çerçevesinde

AKÜ Psikoloji Lisans Programının Amacı

Psikoloji bilimine ilişkin temel düzeyde bilgi ve beceri sahibi olan, bilgi birikimini mesleki etik kurallar ve evrensel insan hakları çerçevesinde kullanan, bağımsız olarak ve grupla birlikte çalışma başlatıp yürütebilen, elde edindiği bilgileri eleştirel bakışla değerlendirebilen, temel istatistiksel yazılımları kullanarak bilimsel araştırma yürütebilen, mesleki bilgilerini toplumsal olayları değerlendirme ve problemlerin çözümünde kullanabilen mezunlar vermektir.

 AKÜ Psikoloji Lisans Programı Yeterlilikleri

PY1. Psikoloji alanının temel kavram, kuram ve yaklaşımlarına dair temel düzey kuramsal bilgiye sahip olur.

PY2. Psikolojinin alt alanlarına ilişkin temel düzeyde bilgi ve lisans düzeyine uygun bazı temel uygulama becerilerine sahibi olur.

PY3. Genel psikoloji tarihini, psikolojideki paradigmaları ve tarihsel değişimini bilir.

PY4. Psikolojinin temel alt alanlarını ve psikolojiyle ilgili diğer bilim alanlarını tanıyarak bu alanlarla ilgili analiz ve sentez içeren disiplinler arası bireysel ve grup çalışmaları yürütebilir.

PY5. Elde ettiği donanımını eleştirel ve yaratıcı bir şekilde kullanarak bilimsel araştırma yöntem ve ilkeleri doğrultusunda, birey ya da bireyler arası ilişkiler kaynaklı problemler üzerinde çalışmalar yürütebilir.

PY6. Psikoloji alanındaki akademik veri kaynaklarını kullanarak uluslararası kabul görmüş yayın kurallarına uygun olarak güncel literatürü takip edebilir.

PY7. Psikoloji bilgisini meslek etiği çerçevesinde, insan hakları ve evrensel değerlere bağlı kalarak hem yerel hem de evrensel düzeydeki problemlerin çözümünde, gerek bireysel gerekse ekip çalışması içerisinde kullanır.

PY8. Temel düzey istatistik bilgisi doğrultusunda ilgili istatistik paket programlarını kullanarak bağımsız araştırmalar tasarlama, yürütme ve bulguları yorumlama becerisine sahip olur.

PY9. Hızla gelişen ve değişen psikoloji literatürünü takip edebilmek için yaşam boyu öğrenme bilinci geliştirir.

PY10. İnsanın biyolojik, fizyolojik, psikolojik, sosyal, kültürel, tarihsel, antropolojik yönlerini dikkate alarak; insan ve davranışını biyopsikososyal bakış açısıyla değerlendirebilir.

PY11. Yaşadığı ülkenin tarihini, dilini, edebiyatını, kültürünü bilir.

PY12. Psikoloji alanındaki İngilizce literatürü takip edebilir, yabancı meslektaşları ile iletişim kurabilir.

 

Program Eğitim Amaçları

PEA1. Mezunlarımız, psikoloji biliminin temel tarih, konu, kuram, yöntem ve uygulamalarına yönelik genel bilgi ve becerilere sahiptirler. Bu bağlamda, meslek hayatlarında, insana dair davranış, tutum, duygu ve zihinsel süreçlerini inceleyen ve önceleyen her alanda görev alabilirler.

PEA2. Öğrencilerimiz, uzmanlık eğitimi sürecine temel oluşturacak, ilgi alanına yönelik kuramsal ve uygulamalı anlamda donanımlıdırlar. Bu nedenle hastaneler, çeşitli danışmanlık merkezleri, özel eğitim kurumları, adalet bakanlığı ve tüm adli süreçler, anaokulu ve kreşler, aile ve toplum merkezleri ve üretimde insan kaynakları dahil insanın biyo-psiko-sosyal tüm süreçlerinin uygulamalı alanlarında lider ya da takım üyesi olarak rol alabilirler.

PEA3. Mezunlarımız, klinik ya da klinik dışı test, ölçüm ve değerlendirme yapabilir, mesleki alanlarını bu yönde sürdürebilirler.

PEA4. Mezunlarımız, felsefe, antropoloji, sosyoloji, sanat tarihi, çocuk gelişimi, nöroanatomi ve fizyoloji gibi alan dışı birçok ders aldıkları için, kariyerlerinde disiplinlerarası bir yolda ilerleyebilirler.

 

18 Ocak 2019, Cuma 4523 kez görüntülendi